Begrebet Tweens

oprettet d. under Tweens - børn 8-12 år

Begrebet Tweens

Du har måske tænkt, hvorfor der nu også er en betegnelse for børn mellem 8-13 år. 
De er vel børn indtil de bliver teenagere? 

 

Jo, det er de vel. Men bare ikke på samme måde som du og jeg var det. (Alt afhængig af hvor ung en forælder du er ;-))

Lad os først se på begrebet tweens. 
 

Tweens er et begreb fra engelsk og betegner nogle som er midt i mellem...Begrebet stammer fra In-between – forkortet tweens – aldersgruppen midt i mellem barn og pubertet.
De mindste er babyer og småbørn, og de ældste er teenagerne. Men børn mellem 8-12 år, er en relativ stor gruppe, som er færdige med  børnehaven og ikke længere små børn, men de er heller ikke teenagere endnu.

 

Og hvad er der så med de her tweens?

Jo, da jeg var i den alder, var jeg stadig et barn, som den ene dag trillede rundt med dukkevognen, legede i legehuset og byggede med Lego. Nogle dage blev legen skiftet ud med en tur på rulleskøjter, fodbold og rundbold med børn fra kvarteret.


Overgangen fra barn til teenager var langstrakt.


I dag sker overgangen tidligere og hurtigere.

Nej, de går ikke fysisk i puberteten som 8-årig, men de orienterer sig meget mere mod de ældste i skolen og i familien. TV, sociale medier og serier er med til at flytte nogle grænser tidligere, end da vi selv var børn.

 

De små tweens i alderen 8-10 år beundrer de større tweens, og de større tweens mellem 10-12 år er nu mere udviklet, er holdt op med at lege, og efterligner teenagernes tøjstil og adfærd.
 

”Indre kaos og ydre X-Factor”*

Vi lever i en verden hvor alt går stærkt. Den udvikling vi oplever på 25 år, er lige så omfattende som hvad man kunne opnå på 100 år i sidste århundrede.
 

Vores børn bliver bombarderet med informationer og valgmuligheder, som vi ikke selv havde, og derfor kan man som forældre have svært ved at sætte sig ind i det kaos, vores børn befinder sig i.
 

Talegaverne er helt i orden, der er styr på ord og udtryk, og man kommer ud i debatter med en 8-årig som var hun en politiker, men indeni er følelserne stadig som et lille barn. Det samme vil reaktionerne ofte være, og der er ikke langt fra gode argumenter til et frustreret barn, der bryder sammen som da det var 5 år.
 

Skal vi gøre noget?

Vi bør ikke afskærme vores børn fra alt der ligger langt væk fra vores egen barndom. Det er en del af tiden vi lever i.  Men vi skal forsøge at forstå deres udvikling, tackle de følelsesmæssige udfordringer med tålmodighed og være lyttende, forstående og rummelige samtidig med at vi viser dem fornuftige grænser for adfærd. Vi skal være de voksne, som vi selv husker viste os vejen når vi havde brug for det. 

 

*Citat: ”Tweens” af Pia Beck Rydahl og Pernille W. Lauritsen

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar